preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

VIRTUALNA KNJIŽNICA

Slike Stobreča

 

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE?

Naša sudbina nije zapisana u zvijezdama nego u nama samima.

William Shakespeare

 


 

 

        Pri kraju obveznog osnovnog školovanja, u osmom razredu, dolazi vrijeme odluke. Kamo nakon osnovne škole, zasigurno je jedno od najčešćih pitanja na koje veliki broj učenika osmih razreda, zajedno sa svojim roditeljima, traži pravi odgovor. Kako se približava kraj školske godine, nervoza i neizvjesnost među njima rastu. Kako ću se snaći u novoj školi, ide li tamo još netko iz mog razreda, lakše je u društvu, kakva me „ekipa“ očekuje u novoj školi, hoću li biti prihvaćen ili prihvaćena u novom razredu…

     Iako učenik može odabrati da se okuša u svijetu rada odmah nakon osnovne škole, veliki broj učenika ipak se odlučuje nastaviti obrazovanje. Stoga jedno od najvažnijih pitanja postaje koju srednju školu odabrati, za koje se zanimanje odlučiti. Ova se odluka donosi, između ostalog, u uvjetima ubrzanog znanstveno-tehnološkog napretka koji dovodi do toga da veliki broj zanimanja gubi svoju svrhu i «izumire», a na njihovo mjesto dolaze novi poslovi i nova zanimanja, što sa sobom nosi i nužnost cjeloživotnog obrazovanja.

 

ZA UČENIKE

yes RAZMISLI!

1.Koliko se dobro poznaješ, koje su tvoje vrijednosti, interesi, sposobnosti i osobine ličnosti? Kako zamišljaš svoju karijeru, što ti smatraš dobrim poslom? Razgovaraj o tome s roditeljima, učiteljima, školskom psihologinjom i prijateljima, kako bi stekao ili stekla potpuniju sliku.

2.Prikupi informacije o zanimanjima o kojima razmišljaš u zadnje vrijeme, o kakvim se poslovima radi te kakva znanja i vještine su potrebna za njih.

3.Razmisli jesu li tvoje osobine i sposobnosti usklađene sa zahtjevima tih zanimanja.

 

    

yes SAZNAJ VIŠE!

 

Dobro je znati koja su zanimanja najtraženija na tržištu rada, kao i kakve mogućnosti učenici imaju za dobivanje stipendija za nastavak školovanja u srednjoj školi.

https://www.upisi.hr/upisi/

poveznica za mrežnu stranicu

Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole

 

Savjetujemo roditelje i učenike 8. razreda

da redovito pratite obavijesti na mrežnim stranicama www.upisi.hr,

posebno kada krenu prijave u sustav i prijave obrazovnih programa!

 


 

 

NOVOSTI o upisima u srednju školu: ELEKTRONSKI UPISI - saznaj više !

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je donijelo Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u šk. god. 2017./2018.

U privitku možete otvoriti cjeloviti tekst ove Odluke, kao i Popis predmeta posebno važnih za upis.

Sve upite o upisima u srednje škole možete postaviti na adresu e-pošte: upisi-srednje@mzos.hr

 

Evo nekih detalja:


 

Prijave i upisi će se provoditi putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ).

U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti za upis u najviše 6 obrazovnih programa.


Bodovat će se zajednički, poseban i dodatni element.

Zajednički element:

- prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnoga obrazovanja;
- za upis u programe za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od najmanje tri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik;
Na takav je način moguće steći najviše 50 bodova.


- za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim vrstama obrazovnih programa (2 iz priloženoga Popisa predmeta posebno važnih za upis i 1 po izboru srednje škole).
Na takav je način moguće steći najviše 80 bodova.Poseban element:
- sposobnosti i darovitosti;Dodatni element:

- uspjeh kandidata u otežanim uvjetima obrazovanja.


 

Umjetničke (likovne, glazbene i plesne) škole provode ispitivanje darovitosti kandidata za pojedine vrste umjetničkoga izraza.


Kandidati s teškoćama u razvoju  upisuju se u program obrazovanja za koje posjeduje stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje te ako zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis. Njihove prijave započinju ranije te učenici s teškoćama (rješenjem Ureda državne uprave o primjerenom obliku školovanja) formiraju vlastite rang ljestvice za upis u srednju školu.

smileysmileysmileysmileysmiley

Kako bi se postupak upisa učinio što jednostavnijim i transparentnijim od školske godine 2013./2014. uvode se e-prijave i e-upisi.

Svaki će učenik dobiti svoj elektronički identitet uz pomoć kojeg će se već od travnja moći prijavljivati u željene škole i programe. Novi model prijava donijet će učenicima i njihovim roditeljima uštedu u novcu i vremenu. Prvo zato što će se smanjiti dokumentacija, a drugo što će se cijeli postupak, uključujući upise, moći odraditi od kuće.

yes Učenicima koji kod kuće nemaju računalo bit će na raspolaganju računala u školi. 

Učenici će pri tome slagati svoju listu prioriteta. Na prvo mjesto stavit će školu i program koji najviše žele upisati i tako redom.

 


Dakle,

yes Učenici 8. razreda će u školi dobiti svoj elektronički identitet
yes Učenici će SMS-om dobiti PIN
yes Učenik će odabrati najviše 6 programa i redati ih prema redoslijedu željaSvi podaci o učenicima preuzimaju se iz e-matice i provjeravaju u sustavu OIB
Odgovarajuća tijela unose:
yes rezultate natjecanja
yes dodatna postignuća
yes podatke o eventualnim teškoćama.


yes Trenutno bodovno stanje i poredak na rang listama bit će vidljivo odmah po prijavi programa.
yes Učenik i roditelj zajedno potpisuju prijavnicu čime potvrđuju odabir.
yes Sustav automatski raspoređuje učenika na najbolji mogući odabir.
yes Početkom srpnja rang liste postaju konačne.                                                                                                                                   

yes Učenik biva automatski upisan na najbolji mogući odabir


NOVI WEB PORTAL!

http://e-usmjeravanje.hzz.hr/


POVEZNICA ZA BROŠURU HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

"KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE"

http://gogss.hr/UPISNA/index.html#/0

 

 


enlightened


Dobro je znati sve ono što nam može pomoći pri donošenju odluke o izboru srednje škole. To može uključivati i traženje stručne pomoći koju pružaju stručni djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Oni učeniku mogu pomoći u slobodnom izboru obrazovne i profesionalne aktivnosti, uzimajući u obzir njegove psihofizičke osobine, znanja i vještine, sadržaj i uvjete rada i mogućnosti zapošljavanja.

 

yesU NAŠOJ ŠKOLI

 

Učenici 8. razreda dobit će u školi i ove godine u našoj školi na satu razrednog odjela za učenike osmih razreda organiziramo informativne radionice u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Podružnica Split, a informacije i plakate srednjih škola postavljamo u atriju škole.

Sve važne vijesti i materijale koji se odnose na upis u srednju školu redovito objavljujemo na naslovnici naših mrežnih stranica.

Svaki se učenik može obratiti školskoj psihologinji s upitima i dilemama o upisu u srednju školu. Organiziramo i roditeljski sastanak za roditelje učenika 8. razreda na temu profesionalnog razvoja djece i mladih te kako bi ih upoznali s najnovijim procedurama prijava i upisa u srednju školu.

    


     Profesionalno informiranje sastoji se u pružanju različitih podataka učenicima i roditeljima u vezi s izborom zanimanja i zapošljavanja. Profesionalno savjetovanje ima za svrhu da pomogne učeniku da stekne uvid u vlastite mogućnosti i objektivne zahtjeve daljnjeg školovanja i mogućnosti zapošljavanja te da uskladi jedne s drugima na najbolji mogući način. Savjetovanje uključuje psihologijsko testiranje i razgovor, a po potrebi i liječnički pregled. Naravno, početna točka su učenikove želje i interesi, a konačna odluka je, također, u rukama učenika.

 

yes ZANIMLJIVO I KORISNO

U Hrvatskoj je 1999. godine uspostavljen Vodič kroz zanimanja – elektroničko izdanje: http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/ ,

čime se naša zemlja uključila u razvijanje novih svjetskih trendova na području profesionalnog usmjeravanja. Vodič je razvijen pri Katedri za psihologiju rada i ergonomiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ovaj sustav prvo je bio namijenjen učenicima osnovne i srednje škole, ali se pokazalo da ga u značajnoj mjeri koriste studenti i odrasla populacija koja pokušava promijeniti karijeru. Sustav je sastavljen od tri dijela: obrazovni (savjeti o planiranju karijere), informacijska baza s opisima preko 200 zanimanja, savjetodavni (interaktivni upitnik o profesionalnim sklonostima ispitanika). Na temelju odgovora na 33 pitanja, sustav korisniku predlaže skupinu prikladnih zanimanja i daje mu njihov opis.

 

 

 

 

 

Kada čuješ ono što znaš, budi sretan što to znaš;

kada čuješ ono što ne znaš, budi sretan što ćeš to naučiti.

Seneka

 

 

 

Brze poveznice


Školski vrt


Vremenska prognoza

TražilicaOglasna ploča

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događajiAnketa
Koji ples volim?

Korisni linkovi

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2011.

Ukupno: 601204
Danas: 125
preskoči na navigaciju