preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

VIRTUALNA KNJIŽNICA

Slike Stobreča

 

Vijesti

Ekologija

u 6. razredima


Učenici 6.razreda iz Prirode u svojoj 3. nastavnoj cjelini Čovjekov utjecaj na okoliš (Ekologija) dobili su zadatak da pripreme kratko usmeno izlaganje uz crtež ili sliku, o zaštićenoj biljci ili životinji u Hrvatskoj prema vlastitom izboru.

U našoj zemlji nalazi se veći broj parkova prirode i nacionalnih parkova koje su dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Brojne je vrste bilo nužno zakonom zaštiti jer im prijeti izumiranje.

Pano su složili i fotografirali učenici 7.b, Marin B. i Ante V.

Učenički radovi izloženi su u atriju Škole kako bi se svi učenici i djelatnici Škole bolje upoznali sa zaštićenim biljkama i životinjama i njihovoj ulozi u prirodi.

Sunčani se kolektori upotrebljavaju za prikupljanje i pretvaranje Sunčeve energije u toplinsku. Na taj način ova energija može poslužiti i za zagrijavanje vode. Primjer je to prirodnog načina dobivanja energije iz obnovljivih izvora (stalno se obnavljaju). Stoga je zovemo i "zelenom" energijom.

U 4. nastavnoj cjelini Energija, prema uputama u radnoj bilježnici, mogli su izraditi maketu sunčanog kolektora (za zagrijavanje vode). Izradili su ga učenici 6.b razreda: Iva A., Mario P. i Kristian Š. te Anamarija G. i Luka M. iz 6.a.

Anamarija i Luka su nam rekli nešto više o sunčanim kolektorima i njihovoj motivaciji za ovaj rad. Iako je dodatan rad uvijek prilka za dobre ocjene, prije svega oni su vidjeli priliku da se i zabave i eksperimentiraju i na kreativan način provedu dio svog slobodnog vremena.

Bilo im je potrebno između 2 i 3 sata za izgradnju ovih kolektora koje su postavili na model kuće. Na kraju, pravo je zadovoljstvo vidjeti rezultate svog truda i rada!

Uloga kolektora, kako su nam objasnili, je u tome da zagrijavaju vodu te stvaraju elektrićnu energiju koju u kućanstvu možemo koristiti na primjere za zagrijavanje vode.

Napomenuli su da se sunčevi kolektori u pravilu stavljaju na južnu stranu kuće kako bi što duže tijekom dana bili izloženi sunčevim zrakama.

Luka se i u praksi upoznao s upotrebom sunčeih kolektora na brodu gdje služe na primjer, za napajanje brodskih akumulatora na koje su priključeni aparati poput hladnjaka. Anamarija je istaknula da postoje i drugi izvori obnovljive energije poput vjetra ili vode, a Luka se sjetio i biomase. Zašto su nam bitni obnovljivi izvori energije, pitali smo ove učenike. Objasnili su nam da ugljen ili nafta koji se danas često i puno koriste neće trajati vječno, ne obnavljaju se, a njihovo korištenje nepovoljno utječe na naš okoliš.

Sunce, s druge strane, je neograničeni izvor energije. Anamarija je razmišljala i o tome gdje se najčešće koriste sunčani kolektori - najviše ih ima na područjima koja imaju mnogo sunčanih dana (poput Dalmacije), a u danu puno sati sunca. Još uvijek tražimo rješenje kako sačuvati energiju za one dane kada je nebo pokriveno oblacima...

Naveo je Luka i zanimljivost da se roveri na Marsu i svemirske postaje koriste sunčevim kolektorima!

Učiteljica Prirode:

Ela Ževrnja, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vedrana Ždero   datum: 16. 1. 2020.

Brze poveznice


Školski vrt


Vremenska prognoza

Tražilica

Oglasna ploča

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događajiAnketa
Koji ples volim?

Korisni linkovi

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2011.

Ukupno: 591547
Danas: 7
preskoči na navigaciju