2021-05-31 11:40:00

Didaktički modul

Upravljanje obrađenim otpadnim vodama radi osiguravanja kvalitete Jadranskog mora

Učiteljice naše škole, Kristina Marušić i Antonija Županov, u utorak, 25. svibnja 2021. godine sudjelovali su na webinaru predstavljanja didaktičkog modula održanoga u sklopu projekta AdSWiM (Upravljanje obrađenim otpadnim vodama radi osiguravanja kvalitete Jadranskog mora).

Projekt AdSWiM sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. i bavi se problematikom otpadnih voda, njihove obrade, pročišćavanja i poboljšanja kvalitete te ispituje suvremene postupke i mogućnosti korištenja novih analitičkih uređaja, novih kemijskih i mikrobioloških parametara, sve u svrhu očuvanja kvalitete morske vode i cjelokupne ravnoteže ekosustava Jadranskog mora. 


Webinar je organizirao Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split kao projektni partner u suradnji s Javnom ustanovom Izvor Ploče d.o.o., a nastavnici su imali priliku educirati se o učinkovitom korištenju i upravljanju prirodnim vodnim resursima, problematici zagađenja mora, ulozi uređaja za pročišćavanje u smanjenju zagađenja te ulozi svakog pojedinca u zaštiti  vodnih resursa. 


U sklopu webinara prikazan je i edukativni videozapis virtualnog vođenog studijskog posjeta centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda „Stupe“ u Splitu, te dvije infografike na temu posjeta pročišćivaču i provedbe didaktičkog modula. 


Na samom kraju, naglašeno je kako izrađena prezentacija didaktičkog modula, edukativni videozapis te infografike predstavljaju alate koji će biti od značajne koristi nastavnicima u daljnjem podučavanju učenika, a sve s ciljem doprinosa smanjenju okolišnih i društvenih problema nastalih narušavanjem kvalitete vodnih resursa. 

 


Osnovna škola Stobreč